Skip to main content
Kreta, het betoverende eiland met zicht op Afrika, is zonder meer een wereld apart

Griekenland – Kreta


  • Gemiddeld Budget

    Contacteer ons voor een juiste prijs.
  • Trip Type

    Individueel.
  • Duration

  • Start Locatie

    Brussel Zaventem of een andere luchthaven van jouw keuze.
  • Eindbestemming

    Heraklion of Chania

Kreta, het betoverende eiland met zicht op Afrika, is zonder meer een wereld apart. Kreta is eigenlijk een land in een land met een eigen geschiedenis, folklore en tradities. Hier ontstond meer dan 4000 jaar geleden Europa’s oudste beschaving, de mysterieuze Minoïsche cultuur. Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Saracenen, Venetiërs en Indiërs lieten allen hun invloed gelden. Dit rijke erfgoed ligt tegen een achtergrond van ruige berglandschappen die door hun ontoegankelijkheid een stempel op de ziel van de Kretenzers drukken.

Dit is een van de vele mogelijke routes. Wil je graag een rondreis van een langere periode, combineren met een verblijf op een ander eiland of het vasteland? Of wil je gewoon een andere hotelkeuze? Contacteer ons  en we maken een programma volgens jouw wensen.

Het karakter van de trotse en onafhankelijke eilandbewoners werd eeuwenlang bepaald door het isolement waarvoor de zee en de bergen zorgden. Talloze bezetters zijn gekomen en gegaan, maar het verlangen van de Kretenzers naar individualisme en vrijheid is altijd gebleven.

 

 

Dag 1                         Brussel – Heraklion of Chania

Vlucht naar Chania of Heráklion en bij aankomst haal je de huurwagen af bij de luchthaven. Je logeert 3 nachten in een hotel naar jouw keuze.

 

Dag 2                         Chania

Vandaag kan je op verkenning gaan in Chania en een bezoek brengen aan o.a. de grote moskee en het archeologische museum. De oude haven van Chania ligt iets buiten de huidige stad. Je vindt hier het Venetiaanse verleden terug in de oude straatjes en de arsenalen waar vroeger de schepen werden geladen en onderhouden.

Nadien zet je koers naar het schiereiland Akrotíri. Het stadje Stavrós ligt een paradijselijke baai van wit zand en blauw water en is bekend door de opnames van de film ‘Zorba de Griek’. Een bezoek aan het klooster van Gouvernéto kan je eveneens op het programma zetten.

Dag 3                         Uitstap naar het zuidwesten

Het hagelwitte klooster van Chryssoskalítissa met zijn ‘gouden’ trap is wellicht het meest gekende van Kreta en ligt boven op de rotsen. Om het klooster te bereiken moet je 90 treden beklimmen, uitgehouwen in de bergflank.

Daarna kan je naar twee van de mooiste stranden van Kreta: Elafoníssi en Paleochóra.  Heb je nog een beetje tijd dan kan je op de terugweg halt houden in het dorpje Kándanos. Het was hier dat in WOII 39 Duitse soldaten door de dorpspriester in een hinderlaag werden gelokt en gedood. Als wraak brandden de Duitsers Kándanos op 3 juni 1941 volledig plat.

 

Dag 4                         Rethymnon en Arkadi

Vandaag ga je naar de andere kant van het eiland en logeer je in de buurt van Rythymnon.

Het 16de-eeuwe Venetiaanse Fortezza beheerst de schilderachtige haven met zijn charmante 18de-eeuwse vuurtoren. Réthymnon is de enige plaats op Kreta waar je nog veel moskeeën aantreft, maar het zijn vooral de haven met visrestaurants, de sfeervolle pleintjes, de smalle straten en de weelderige groene tuinen die de meeste bezoekers aantrekken.

Verder naar Kapsalianá, een gehucht van het beroemde klooster van Arkádi. Hier speelde zich een heroïsche strijd af voor de onafhankelijkheid van het eiland in 1866.

Je logeert 3 nachten in een hotel naar jouw keuze.

Dag 5                         Imbroskloof

Tijdens een verblijf op Kreta kan je een wandeling maken door de Samaria kloof. Het is een tocht van 5 tot 7 uren en natuurlijk ook een erg populaire wandeling. Wil je liever een wat minder drukke plek dan kan de wandeling maken door de Imbroskloof. Je kan deze kloof helemaal  of gedeeltelijk bezoeken vanuit het gelijknamige dorp. Even pauzeren in het pittoreske dorpje  Loutró, dat alleen te voet of per boot bereikbaar is. Vanuit Chora Sfakion vertrekken meerdere keren per dag veerboten naar Loutró. Je kan ook terugkeren via Frangkokástello met een schitterend zandstrand en een indrukwekkend fort.

 

Dag 6                         Uitstap Gortys en Phaestos

Een trip naar de antieke stad Górtys en de ruïnes van Phaestos kan je vandaag op het programma zetten. 

 

Dag 7                         Bezoek aan Knossos

Van Kapsalianá naar Knossós, met het beroemde paleis van koning Mínos, de woonplaats van de Minotauros. Knossós is zonder twijfel de bekendste plaats van Kreta. Hier vervloeien geschiedenis en mythe in elkaar en vindt een van de bekendste Griekse mythen haar oorsprong, die over het labyrint en de Minotaurus. Bezoek aan de hoofdstad Heráklion, waar je een mengeling van Venetiaanse en oosterse sferen vindt.

Je logeert 3 nachten in het hotel naar jouw keuze..

 

Dag 8                         Uitstap Spinalonga

Agios Nikólaos is één van de mooiste vakantiecentra op Kreta. Gelegen aan de baai van Mirabéllou wist dit plaatsje zijn gezelligheid te behouden met tal van bars, terrassen en winkeltjes. Op de plaats van de stad Eloúnda lag eens de stadsstaat Oloús. Vandaag kan u naar deze verzonken stad zwemmen. Eloúnda is gezegend met mooie baaien en zandstranden dat door een landengte verbonden is met het Spinalongaschiereiland, ook wel het melaatseneiland genoemd omdat het tot 1955 dienst deed als leprakolonie. Vanuit het haventje van Pláka, met kleine tavernes, vertrekken boten naar Spinalonga net zoals vroeger de ziekenbootjes die hun laatste reis maakten.

 

Dag 9                         Uitstap naar heet palmenstrand van Vai

Dat de palmen reeds de antieke bewoners van Kreta bekoorden, is duidelijk te zien op heel wat fresco’s in tal van Minoïsche paleizen. Via het betoverende stadje Sitía en het klooster van Toploú naar het zandstrand met dadelpalmen in Váï. Het palmenstrand van Váï is een begrip op Kreta. Op een uitgestrekte strandlijn bevindt zich hier de grootste palmenoase van Europa.

 

Dag 10                      Heraklion/ Chania - Brussel

In heraklion lever je de huurwagen in en neemt de vlucht naar Brussel of een andere luchthaven.

 

Vergelijkbare bestemmingen

Peloponnesos

Authentieke dorpjes, azuurblauwe zee en prachtige stranden, ongedwongen sfeer ‘Carpe Diem’, ruige berglandschappen, boomgaarden met citrusvruchten, rijke oude cultuur, tradition...