IRAN – Perzisch sprookje

PrijzenInbegrepenNiet inbegrepen
Contacteer ons voor de juiste prijzen
   

Deze rondreis naar Iran  is een programma van Anders dan Anders. Comfort, uitgebalanceerd programma, Nederlandstalige reisleider/ gids, all-in formule en logeren in stijl: de ingrediënten voor een geslaagde reis.

Contacteer ons voor een uitgebreide beschrijving van de reis. Wil je graag een ander programma van Anders dan Anders, contacteer ons.

Dag 1           BRUSSEL – TEHERAN

Vlucht vanuit Brussel naar Teheran, hoofdstad van Iran. Bij aankomst in Teheran ontvangst door de lokale agent en transfer naar Hotel Parsian Azadi.

Dag 2         TEHERAN

Na het ontbijt maken we kennis met de Iraanse hoofdstad, Teheran. Teheran is een moderne metropool, een verrassende miljoenenstad met prachtige paleizen en musea. Sinds 1778 is Teheran de hoofdstad van Iran. Tijdens onze stadstoer zien we veel ‘chadors’ en ‘mullahs’, maar ook verrassend genoeg veel modieus geklede Iraanse vrouwen. Op straat worden we zowel vriendelijk begroet als bestookt met nieuwsgierige vragen en nagekeken door giechelende meisjes.  Op het programma staan een bezoek aan het Golestan paleis, het Nationaal Museum, het Museum van Kroonjuwelen wordt de grootste roze diamant ter wereld tentoongesteld, meer bepaald de Darya-e-Noor (Zee van Licht). Er staat ook een bezoek aan  de keramiek- en glascollectie van het Abgine Museum gepland. Tenslotte maken we een stop aan de Milad toren, de hoogste vrijstaande toren in Iran. Lunch en diner onderweg. Overnachting in Parsian Azadi Hotel.

Dag 3          TEHERAN – KASHAN (+/- 250 km)

Na het ontbijt bezoeken we de musea van de Saad Abad-paleizen: Volkspaleizenmuseum, Groen-paleismuseum, Wit-paleismuseum, Natuurhistorisch museum en het Museum voor Schone Kunsten. Van de pracht en praal van deze paleizen gaan we naar het dagelijkse leven van de Iraniër tijdens een wandeling door de Tajrish Bazaar. Na de lunch verlaten we Teheran en rijden naar Kashan. Dit is een aangenaam oasestadje met prachtige handelshuizen en één van de beroemdste tuinen van het land: de Tuin van Fin. Overnachting in Kashan in Negarestan Hotel.

Dag 4          KASHAN – ABYANEH 

Ontbijt in het hotel en daarna bezoeken we de Tuin van Fin. Iran is een droog woestijnland. In de Iraanse cultuur is de tuin daarom de aardse versie van het Paradijs. Deze ‘Fin Garden’ bevat veel cipressen en combineert architectonische kenmerken van de Sfavid, Zandiyeh en Kadjaren periodes. De mooiste huizen van vermogende handelaren liggen dicht bij elkaar in het westen van het stadje. De huizen zijn gedecoreerd met uit steen gehouwen verfijnde motieven en spiegelwerk. We brengen onder andere een bezoek aan het Boroujerdi en Tabatabayi huis. Na de lunch rijden we verder naar Abyaneh, een dorp gelegen aan de voet van de Karkas-berg. We dineren en overnachten in het enige en eenvoudige Abyaneh Hotel.

Dag 5         ABYANEH –  ISFAHAN

Ontbijt. We genieten van de sereniteit van dit schilderachtige dorp met zijn archeologische sites, karakteristieke laantjes en bewoners die leven, spreken en zich kleden in traditionele Perzische stijl. Oorspronkelijk waren de inwoners Zoroastriërs die zich later bekeerden tot de Islam. De vrouwen vallen op door hun fleurige kleding, terwijl de mannen traditioneel gekleed gaan in een zwarte broek. We verlaten dit dorp en rijden naar Isfahan, het juweel van Iran.  Ogen zullen we er te kort komen: schitterende moskeeën met spiegels tot in de hemel, sierlijke bruggen, prachtige paleizen met bijzonder mozaïekwerk, kerken, tuinen, medressen, bazaars en theehuizen. Overal zien we tapijtwevers, miniaturisten en koperslagers aan het werk. We brengen een bezoek aan de Vank Kathedraal, die centraal gelegen is in het christelijke en Armeense gedeelte van de stad, de wijk Jolfa.

’s Avonds brengen we een bezoek aan de twee bekendste bruggen van Isfahan: als eerste is de Khaju Brug aan de beurt. Deze brug telt 24 bogen en is 133 m lang.  Binnenin zit de lokale bevolking lekker te luilakken of bij te kletsen. We wandelen terug naar heet hotel via de mooi verlichte Si-o-Se-pol-brug, met 33 bogen. Lunch en diner inbegrepen. Overnachting in Isfahan in Kowsar Hotel.

Dag 6        ISFAHAN

Vandaag spenderen we een hele dag in Isfahan. Ons hoofdbezoek is het Koninklijke plein oftewel het Naqsh-e-Jahan-plein, op één na grootste, maar ook mooiste plein ter wereld.  Aan de Westkant domineert het Ali Qapou Paleis. Van bovenop het paleis heeft men een mooi overzicht over het plein. Om het uitzicht nog mooier te maken, liet de sjah de betoverende Masjed-e Imam bouwen.  Deze moskee is het toppunt van islamitische bouwkunst. De ‘Imam Moskee’ , ook wel gekend als de Jameh Abassi Moskee, bevindt zich aan de zuidkant van het plein en is erkend als Unesco werelderfgoed.  Aan de Oostkant torent de Sheikh Lutfollah Moskee boven het plein uit. We lunchen vlakbij het plein en brengen daarna een bezoek aan Chehel Sotun, ‘het paleis van 40 zuilen’. Voor we dineren is er voldoende tijd om door de Qeisarieh bazaar te wandelen, een lange gang vol met winkeltjes die helemaal rondom het plein loopt. Je kan er een overheerlijk saffraan-ijsje eten of een kijkje nemen in een traditioneel theehuis.  Overnachting in Isfahan in Kowsar Hotel *****.

Dag 7       ISFAHAN – YAZD (+/- 325km)

Na het ontbijt zetten we koers richting Yazd met onderweg een stop in Nain waar we de bekende vrijdagsmoskee uit de 9de of 10de eeuw bezoeken. Nadien rijden we verder door de Grote Zoutwoestijn van Iran. Op 50 km van Yazd komen we voorbij Meybod met zijn indrukwekkende woestijnarchitectuur, zijn Karavanserai en ijshuizen die typisch zijn voor deze streek. Handig waren ze ooit wel, deze bewaarplaatsen van ijs, in deze immens hete temperaturen.  Yazd, een echte oude woestijnstad, heeft een prachtig bewaarde oude binnenstad; hier zijn nu veel restaurants, theehuizen, hotels en winkeltjes. De huizen worden gekenmerkt door typische badgirs, de windtorens die elk zuchtje wind naar beneden laten circuleren. Een eeuwenoude vorm van airconditioning. Bijzonder zijn ook de vele onderaardse ‘qanats’ waarmee smeltwater uit de bergen vakkundig door de stad wordt geleid en droge delen van water voorziet. Lunch en diner onderweg. Overnachting in Yazd in Parsian Safaiyeh Hotel.

Dag 8          YAZD

We blijven de ganse dag in Yazd. Het was en is nog steeds het centrum van het zoroastrisme, de oude religie van Perzië, met de bekende profeet Zarathustra. Het zoroastrisme was de staatsgodsdienst in het Perzische rijk tot de komst van de islam. De energie van de schepper wordt in het zoroastrisme weergegeven door licht en vuur. Zoroastrische gebouwen worden dan ook vuurtempels genoemd. Na aanvankelijk vervolgd te zijn – veel volgelingen vluchtten naar India – worden de zoroastriërs nu weer officieel in de Iraanse grondwet erkend.

We bezoeken de Torens der Stilte, twee getuigen van de traditionele begrafenisrituelen van de Zoroastriërs. We gaan verder naar het huis van vuur waar we het eeuwig brandende vuur zien dat is aangestoken door de profeet Zoroaster. In het centrum van de stad ligt het Amir-Chakhmaq-complex, dat oorspronkelijk een moskee, een bazaar, een badhuis, een karavanserai, een takieh en waterreservoirs bevatte. We bezoeken verder ook de mooie vrijdagsmoskee en het watermuseum. Lunch en diner onderweg. Overnachting in Yazd in Parsian Safaiyeh Hotel.

Dag 9         YAZD – SHIRAZ (+/- 450km)

Na het ontbijt wacht ons een lange rit naar Shiraz, de stad van dichters en bloemen. We reizen door een prachtig landschap: ruige en woeste natuur. In Abarkooh maken we een korte stop. In feite is Abarkooh een historische stad met een woestijnarchitectuur. De regio staat bekend om zijn bomen; de cipressen van 4500 jaar oud. Zij symboliseren de lange geschiedenis en vriendschap tussen Iran en zijn reizigers. We zien  de oudste boom en tevens nationaal symbool van Iran. Verder op de weg ligt Pasargadae of letterlijk vertaald “Perzisch Kamp”. Het is de oudste verblijfplaats van de Achaemenidische koningen. We rijden verder door het woestijnlandschap naar Shiraz, bekroond als het hart van de Perzische cultuur. Shiraz is de hoofdstad van de provincie Fars en staat bekend om zijn dichters Hafez en Saa’di. Lunch en diner onderweg. Overnachting in Shiraz in Zandiye Hotel.

Dag 10         SHIRAZ

Na het ontbijt bezoeken we de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.  We beginnen ons bezoek bij de Nasir Almolk Moskee (Roze moskee), vooral bekend door de fraaie reflecties die het gekleurde glas geeft op de Iraanse tapijten wanneer de zon erop schijnt.  De Narenjestan Tuin, de beroemde oranjerie van dit koopmanshuis uit de 19de eeuw heeft een tuin vol dadelpalmen, fonteinen en bloeiende bloemen.

In de Vakil Bazaa komt de oosterse sfeer helemaal tot zijn recht. We lopen langs de koperslagers, ruiken aan de specerijen en proeven de zoetigheden. We lopen verder naar het Karim Khan Paleis in het centrum van Shiraz. Het paleis is prachtig gedecoreerd met geometrische motieven. We bezoeken de mausolea van de beroemde Perzische dichters Hafez en Sa’adi. Hafez is de belangrijkste dichter van Iran. Aan zijn graf komen bewoners van Shiraz samen om thee te drinken en waterpijp te roken. Om een goede indruk van de Perzische tuinen te krijgen, maken we een wandeling door de Jahan Nama tuin en de Eram tuinen. Op deze plekken zullen mensen ons zeker aanspreken. Ze willen graag weten wat we van hun stad en van hun land vinden. Lunch en diner onderweg. Overnachting in Shiraz in Zandiye Hotel.

Dag 11         SHIRAZ – PERSEPOLIS

Ontbijt. Op onze laatste dag staat er nog een bezienswaardigheid van formaat op het programma: de ceremoniële hoofdstad van het Achaemenidische Rijk, Persepolis. Ongeveer tweehonderd jaar was dit de hoofdstad van het Perzische rijk en het imposante decor voor het jaarlijkse nieuwjaarsfestival, Noruz, tot Alexander de Grote in een vlaag van verstandsverbijstering een groot deel van deze stad in vlammen liet opgaan.  Door de Poort der Naties, bewaakt door reusachtige gevleugelde stieren, betreden we deze sublieme site. Bijzonder is de ’trap der Naties’ waar we afbeeldingen zien van de verschillende volkeren die hun eerbetoon brengen aan de Perzische vorst.

We bezoeken vandaag ook de necropolis van Naqsh-e-Rostam. Hier vinden we de in de rotsen uitgehouwen koningsgraven van Darius I en II. Terug in Shiraz maken we nog een stop aan de Koranpoort. Lunch onderweg. In de Vakil Bazaar kan je nog de laatste souvenirs kopen. De oosterse sfeer komt hier helemaal tot zijn recht. Je kan specerijen ruiken en de zoetigheden proven. In een van de beste restaurants van Shiraz sluiten we deze mooie reis af met een diner en nadien kunnen we nog een beetje rusten in het hotel vooraleer we naar de luchthaven vertrekken voor de retourvlucht naar Brussel

Dag 12         Aankomst in Brussel

 

  Enthousiast? Informatie? Boeken?
  Gebruik het contactformulier, bel 014 31 38 51 of mail griet@vanrompaeytravel.be

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Uw vraag